tirsdag 28. august 2012

Alfabetisk

Pergoberta hadde her en dag et innlegg om sitt liv fra A til Å med lillemannen sin. Jeg er ikke verre på det enn at jeg stjeler ideen med hennes tillatelse ;-) Det er så mye jeg kan skrive på enkelte av bokstavene, men jeg skal holde meg til ett tema per bokstav. Trur jeg.

Amming, en historie i seg selv, som jeg nå har sluttet med. Jeg pumper og gir flaske. Litt erstatning må også til. Morsmelkerstatningen vi nå bruker er nan. Prøvde litt med HIPP sitt erstatningsprodukt og, men den virket så veldig seig når den har blitt litt kaldere enn ca. 37 grader, og hjertegullet strevde litt med å få det i seg. Nan ser ut til å funke bra for henne. Grunnen til at vi har sluttet med ammingen er at jeg nå har begynt på skolen igjen, og det ser ikke ut til at Hjertegullet lenger klarer å håndtere både brystvorte og flaske. Den eneste flasken hun nå tar er forresten NUK. Hun har hittil kun tatt Avent sine flasker, men disse var visst ikke bra nok lenger for henne.

Baby-gym, favorittsysselen. Her kan hun ligge i noe som sikkert føles som timesvis for henne, men som i realiteten "bare" er opp mot en halvtime. Da blir hun trøtt, og det føles godt med en lur. Hun liker mange av baby-gymlekene sine, men favoritten er kanskje speilet. Hun kan å sole seg i sin egen glans, den jenta!

Coop rabatt på bleier og våtservietter liker vi. Som Coop-medlem får du -10 kroner på alle bleiepakker, også billigbleiene. Så en pakke coop-bleier som normalt ville kostet 29 kroner koster 19 kroner! Den størrelsen Hjertegullet nå bruker (midi) er det 66 bleier i pakken. Så man blir ikke lenger blakk av å kjøpe bleier! Våtserviettene får man for 50 kroner. HVA, SÅ MASSE, tenker du nå sikkert. Men det er for 6 pakker! Gi-bort-pris, spør du meg! De fungerer bra også, som de fleste andre våtserviettene man får tak i (uten at jeg har prøvd alle).

Drittbleier har vi nok av. Men det som kommer inn må nødvendigvis også ut. Nesten rart jenta legger på seg så mye som hun bæsjer, men det gjør hun altså. Hun strever litt mer med bæsjen nå som hun får mer erstatning i tillegg til morsmelken, men har hørt at maltekstrakt skal kunne hjelpe, så det skal vi undersøke litt, samt eventuelt prøve ut. Hun hyler rett før hun bæsjer, og er desto mer blid etterpå.
 
Emmaljunga er vognen vi har valgt å bruke til Hjertegullet. Herlig vogn, stabil og fin. Vi har en duo edge med classic chrome understell. Luftdekk altså, og 4 hjul. Har forresten ikke sett Emmaljunga med 3 hjul, men jeg har sett noen med to små hjul foran og to større hjul bak. De synes ikke jeg er fine, men dette er jo en smakssak. Min pappa har ved hjelp av Hjertegullets ett år eldre søskenbarn også vært borti Simo vogn med tilsvarende understell og bag. Han sier Emmaljungavogna vår virker mer stabil enn Simo sin, og Simo er jo et trygt og godt merke det og, så det sier jo litt om vår opplevelse av Emmaljunga. Vi ser oss desverre nødt til å snart ta i bruk sportsvogndelen, da Hjertegullet snart vokser ut av bagen med sine nesten 70 cm etterhvert. Tenk: 3 mnd gammel og rett i underkant av 70 cm... Babyen min er snart borte. Faktisk.

Fødselen frister ikke til gjentakelse. Og å kjøre omvei ned fartsdumper pga. en stengt tunnel klokka midt på natta med noe som viser seg å være 4-5 cm åpning anbefales ikke. Hvis du hørte godt etter, så kan det godt hende du hørte smertehylene mine da. Selv om du befant deg i Kina. Og det er sant som de sier: Jo nærmere døden du føler deg, jo nærmere er du å hilse på skatten. Selv med epidural. It hurts.

Glede er en av følelsene jeg sitter igjen med etter å ha gått i 9 måneder gravid, for så i det hele tatt å føde lille Hjertegullet. Ikke minst føler jeg glede som har fått lov å bli gravid i det hele tatt. Det var jo ingen selvfølge.

Hjertegullet er en sann glede å få være mamma for. Hun kan være så hissig som et lemen, men hun har heldigvis ikke sprukket enda. Håper hun heller aldri gjør det. Samtidig kan hun være så kosete og blid som bare det. Aller helst er hun litt imellom, men vi er glad i henne okke som! Også er hun jo så søt! Selv når hun er grinete!

Isbiter var ved siden av garasjelukt mine cravings når jeg var gravid. De er der enda, disse cravingsene, og det førte til at vi i sommer kjøpte isbitmaskin, for det er jo ikke alltid jeg kan vente i timesvis på at vannet i fryseren skal fryse? Vel, da har vi enda mindre benkeplass....

Julefeiringen i år er noe av det jeg gleder meg aller mest til det nærmeste året. Tenk, jul med vårt kjære Hjertegull. Heldiggriser, det er det vi er.

Kjøretur er noe Hjertegullet digger. Innimellom hvertfall. Som oftest sovner hun, men noen ganger kan hun hyle så det er rett før vi trur hu sprekker (akkurat som det tidligere omtalte lemenet).

Libero er ikke bleier vi bruker. Det var lekkasje gang på gang. Det eneste vi (jeg) bruker fra Libero er ammeinnleggene! Det er de eneste jeg har prøvd som ikke setter seg fast i brystvorta og gjør meg sår. De andre jeg har prøvd er Natusan, Änglamark og Avent. Libero sine får vi ikke tak i på Coopen her, hvor vi som regel handler alt vi skal ha. Derfor kjøper vi disse på Rimi. 

Mamma-følelsen var ikke noe som var der med en gang etter fødselen. Jeg hadde veldig kommende-mamma følelse når jeg gikk gravid, og gledet meg masse. Helgen vi var på barsel ødela litt, trur jeg. Vi trivdes ikke i det hele tatt, hverken Hjertegullet eller jeg. Hjertegullet hylte og hylte, og nektet å sove, men hjelp fikk vi ikke. Ikke før jeg fikk snakket med noen i familien som tipset oss om ting vi kunne prøve. Først da vi sa hvor vedkommede jobbet og hva hennes stilling var, SÅ fikk vi hjelp. 

Navn hadde vi egentlig bestemt oss for lenge før Hjertegullet var født. Men når hun først var ute, så ble det så rart allikevel å kalle henne det vi hadde tenkt. Vi "øvde" oss på det noen uker, og til slutt var det navnet vi hadde tenkt på som hun fikk. Og jammen er vi glad for det idag, for finere navn finnes neimen ikke. Hun har forresten to fornavn, men bare mannen sitt etternavn. Vi følte det ville bli for masse med mer enn ett etternavn når hun nå har fått to fornavn. 

Olje som i baby-olje bruker vi ikke i badevannet. Hjertegullet har nemlig så masse hår som er vanskelig å holde over vannflaten når hun bader, og olje i håret ser bare skittent og ekkelt ut. Istedet smører jeg henne inn med olje hver gang etter et bad. Da koser hun seg oftest. Hun koser seg generelt hele tiden når hun bader, og det er blitt en glemmesak å ha et tørt badegulv etter et bad. Det skal sparkes og plaskes med armer og bein. Det er ikke så veldig ofte hun plasker med armene, for hun skal jo selvfølgelig spise på hendene sine samtidig. Vi bruker Shampooen, badesåpen og oljen til Natusan. Bed-time-serien selvfølgelig. Den lukter bare SÅ deilig!

Pampershar blitt favorittbleiene våre. Det er de vi desidert har hatt minst lekkasjer med, og om vi har hatt lekkasjer da, så er det rett og slett monteringsfeil, så vi kan bare takke oss selv. Vi har fremdeles igjen en hel drøss med Coop-bleier, og disse fungerer helt supert på dagtid, hvor Hjertegullet bruker body som holder bleien mer på plass. Om natten med en løs og ledig pysj fungerer de mindre bra, men det er da vi har pampers. En del dyrere, 99 kroner for en boks på Coopen med rabatt. Oppi boksen er det da tre pakker bleier, men de er litt flere i enn i de pakkene man kjøper enkeltvis, 42 mot 31 i single pakker om jeg ikke husker feil. Hjertegullet bruker nå bleiestørrelse 3 i pampers. Hvilke bleier som passer mitt barn trenger ikke nødvendigvis passe andre sine barn. Dette har med fasongen på barnet å gjøre. 

Quasimodo har jeg ikke så stort forhold til. Men han, og alle andre Disney-karakterer skal Hjertegullet få en god innføring i. Vi liker disney mye bedre enn mye av det skvipet som idag sendes på tv. Det gjenstår å se om Hjertegullet er enig med foreldrene, men vi forer heller med en disneyfilm enn drømmehagen...
 
Rulling har ikke Hjertegullet prøvd seg på enda. Det vil si, det var en gang hun lå på magen, for plutselig å ligge på ryggen. Det skyldtes nok mest ufrivillig balansetap enn bevisst rulling. Litt gøy var det jo allikevel da ;-) 

Størrelser på babytøy er noe vi går fortere opp i enn hva mamman i huset liker. Med sine 52 cm ved fødselen sier det seg selv at 50 kun var i bruk en kort stund. Vi brukte 50 i en uke, men det var nok en uke for mye. Det var jo ganske mye fint vi hadde i 50, så vi ville bruke noe av det hvertfall en gang. Noe fikk vi aldri brukt... Størrelse 56 brukte vi til Hjertegullet var ca 6-7 uker, og helt frem til nå har vi brukt 62. Noe av det passer fremdeles, men vi må finne frem mer og mer i størrelse 68. Som sagt: Babyen min er ikke så mye baby lenger. 
 
Tv-tid har man plutselig mindre av. Spesielt etter ammingen er slutt og en står og måler melk, vann og pulver og ikke minst vasker og koker flasker og pumpe. Det vi allikevel har på serieopptak nå, og som vi da ser når vi har mulighet er Slankekrigen (jada - har man vært hjemme på dagtid, så har man det), Castle og Apprentice. I tillegg er det jo nå høst med alle de premiærer det fører med seg. Opptakslisten har hittil blitt utvidet med Jakten på kjærligheten, 71* nord, og norske talenter. Mer kommer nok, og jeg ser ikke helt hvordan vi skal få tid til å kose med vår lille store baby lenger. (Håper folk tok ironien i den siste setningen).

Underlivet var et kapittel for seg selv etter fødselen. Revning og klipping førte til X antall sting som skulle gro. I tillegg hovnet jeg veldig opp der de hadde klippet, så når jeg satt var det som om jeg satt på en helt forferdelig smertefull tennisball. Det var deilig når jeg endelig kunne gå på do uten å grue meg, også når jeg bare skulle tisse. Det SVEI, for å si det sånn. 

Vilje er noe Hjertegullet viser til gangs at hun har. Det har nok også med den kraftige stemmen hun har fått. De fleste babyer sier nok ifra når det er noe de ikke er fornøyd med. Heldigvis viser hun også hvor fornøyd hun er. To ganger har hun ledd, begge gangene til pappan. 

Wordfeud er tidssyssel jeg brukte om natten tidligere når jeg ammet. Rett og slett for å holde meg våken. Nå, med blanding av ferdig oppmålt pulver og vann, samt å varme dette opp og å holde et lite øye med Hjertegullet når hun spiser, så er det ikke lenger tid til det om natten. Det hender allikevel at jeg legger inn et ord eller to når hun holder på å sovne etter mattid. Jeg føler ikke jeg kan sovne før jeg vet at hun har sovnet. Hvorfor vet jeg ikke, det bare er sånn.  

Xylocain bruker de ofte bruker på fødestuene for å bedøve når de syr. På meg brukte de både gel, spray og sprøyte (sikkert ikke xylocain i alt det der), men det funket fremdeles ikke der jeg hadde revnet. Jordmor sa det på forhånd at jeg hadde revnet sånn at det vanskelig ville la seg bedøve skikkelig før sying. Selvfølgelig var det jo ene kjønnsleppen det var snakk om der... MEN: fordi hun sa det på forhånd, samt at hun allikevel prøvde så godt hun kunne med de midlene hun hadde, så gjorde det igrunn ikke så mye. Da visste jeg det jo, dessuten hadde jeg verdens fineste Hjertegull på brystet.
 
Yndig, om det kan brukes synonymt til freaking hot'n'sexy, så var det slik jeg følte meg etter fødselen. Hjulbeint som om jeg var fra en annen verden, bleik, bustete, udusjet og full i gammel svette for ikke å snakke om de største bleiene som bestandig var fulle av blod, ja du kan jo tenke deg sjøl hva fødselshormoner gjør med vrangforestillinger om en selv. Godt noe har endret seg der...
 
Zombie er sånn jeg føler meg om natta når det skal byttes bæsjebleier. Spesielt herlig er det når hjertegullet bæsjer mer enten rett før eller rett etter ny bleie er kommet på plass... Da er det bare å trekke pusten dypt, bytte det som trengs å bytte, og tenke at det ikke vil vare evig... Selv om det skjer natt etter natt etter natt etter natt osv...

Ære, en sann ære, er det å få lov å være mamma til dette lille mennesket som har tatt stort plass i livet vårt. Endelig har vi nådd vår drøm om familieforøkelse, og jeg føler meg nesten kravstor om jeg sier at vi en gang i fremtiden har et ønske om en enda litt større familie. 
 
Ønsker for Hjertegullets fremtid har vi mange av. Det største ønsket er at hun skal få et rikt og fint liv. Da mener jeg ikke rik på penger, men rik på andre måter. Her innebærer det at hun selv skal få velge eventuelle fritidsaktiviteter, yrkesvalg osv. Sånn sett er vi utrolig heldige som faktisk bor i Norge, hvor dette er mulig. 

Å der var vi ferdig. Jada, vet det egentlig skulle vært "og" og ikke "å", men det passa seg slik nå.

Ha en flotters dag alle sammen! 

4 kommentarer:

 1. Da får du karakteren 6 på denne skolestilen :)
  Jeg passa nettopp min 3 måneder gammel niese en kveld her, hun er vant til amming, så da jeg kom med flaska ble det vræl og skrik :p Tilslutt hadde hun ikke noe valg, så fordeler med flaske er det. Når barnevakten kommer, så får hun mat uansett :) Det er moro med disse søte små, du er rett og slett utrolig heldig (men det vet du jo). Så jeg er glad jeg får lov å låne innimellom, det er litt av en jobb..

  Herlig innlegg forresten, rett fra levra hehe. Godt å lese at du koser deg masse, det er det viktigste!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Oioioi, en 6'er faktisk! Ja, må jo være ærlig når jeg skriver et sånt innlegg vel? Mest overraseket over at ejg klarte å finne noe på hver bokstav...

   Slett
 2. Imponert over at du klarte å finne noe til hver bokstav. Herlig lesing forresten. :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, imponerte meg sjøl og, faktisk! Det vil si, jeg har ikke telt over bokstavene, så jeg vet igrunn ikke om jeg har glemt å ta med noen bokstaver. Nuvel, det var faktisk gøy å skrive det også ;-)

   Slett